Meer dan 20 nieuwe liedjes zijn ingeblikt in de Zennestudio voor het project ‘Van de Nord no de Midi’

Vanaf de maand juni 2016 zijn de emballage-muzikanten druk in de weer geweest in de Zennestudio voor de opname van nieuw materiaal voor het project ‘Van de Nord no de Midi’.

img_20160425_193347

Van de Nord no de Midi” is een uitdrukking die Brussel vat. Afgeleid van de spoorverbinding tussen het Noord- en het Zuidstation, is ze tegenwoordig de meest bekende route voor allerlei activiteiten en manifestaties. De uitdrukking kent, evenals de Noord-Zuidverbinding zelf, een lange geschiedenis.

De eerste Noord-Zuidverbinding bestond van 1841 tot 1871, tussen de Groendreef (waar het allereerste Noordstation was) en het Bogaardenstation, het eerste Zuidstation tussen de Bogaardenstraat en de Nieuwlandstraat. De sporen waren aangelegd op de boulevards. Aan de kop van de trein liep een bediende met bel en vlag ( ’s nachts met een lantaarn) om het publiek te waarschuwen. De reiziger doorkruiste heel de stad op wandeltempo, en kon, vaak vanuit een open wagon, de bedrijvigheid in de boulevards gadeslaan.

Een deel van het repertoire van Emballage Kado kijkt zo naar de stad, het hart van de stad wordt onder woorden gebracht. “Alles” gebeurt bij wijze van spreken tussen de Nord en de Midi. Brussel is de stad die “Le Nord” met “Le Midi” verbindt. Van de Nord no de Midi is bovendien de titel van een lied van Jan De Baets dat op CD1 is te beluisteren en deze dubbel-cd .zijn naam gaf.

De bouw van de huidige Noord-Zuidverbindiing bracht een breuk teweeg in het stedelijk weefsel. Oude wijken werden gesloopt en de overgebleven kwartieren werden gescheiden. Dat was maar één van de vele grote bouwprojecten waarvan de stad zich telkens moeizaam herstelt. Ook daarover zingt  Emballage Kado, de Aa veeze voeil stad…

Het betreft een bloemlezing van de meeste Brusselse nummers uit het repertoire van Emballage Kado en is de neerslag van dertig jaar muziek maken in en rond deze stad.

Werkten mee:  aan de recente opnames: de huidige vaste kern van Emballage Kado (zie foto) : Mars Moriau: trekzak en zang, Willy Dessers: gitaar en zang, Wim Van Parijs: viool en zang, Marc Gaij: zang, mandolien, fluiten, doedelpijp en EWI, Stef Deduffeleer: percussie en drums, gastmuzikant: Harald Nerinckx: bas en ukelele

De opnames en de productie waren in de deskundige handen van Dries Van Eynde van de Zennestudio in Anderlecht.

img_20160425_193343 

De Twintig recent opgenomen nummers met de huidige bezetting van Emballage Kado vormen de ruggengraat van deze compilatie-cd, aangevuld met een vijftiental eerder opgenomen, maar nooit uitgegeven nummers en enkele nummers uit vroegere CD’s.
Naast een aantal instrumentale nummers en een paar traditionals bestaan de nummers voor het grootste deel uit eigen teksten op eigen of bestaande melodieën. De thema’s zijn voor iedereen herkenbaar en verwijzen naar de stad, “no Brussel”.

emba_pic-cd-vandenord